Femsoft

e-Defter, Vergi Usul Kanunu (VUK) ve Türk Ticaret Kanunu (TTK) hükümleri gereğince tutulması zorunlu olan defterlerin, elektronik dosya biçiminde hazırlanması, bastırılmaksızın kaydedilmesi, değişmezliğinin, bütünlüğünün ve kaynağının doğruluğunun garanti altına alınması ve ilgililer nezdinde ispat aracı olarak kullanılabilmesini sağlayan uygulamaların bütünüdür.

e-Defter Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Defter uygulamasına, sadece elektronik ortamda başvuru yapılabilmektedir. Tüzel kişi olan mükellefler www.edefter.gov.tr/ adresindeki başvuru formu ve taahhütnamesini doldurarak, başvuruyu yapan kuruma ait mali mühürleri ile onaylamaları gerekmektedir.

Gerçek kişi olan mükellefler ise www.edefter.gov.tr adresindeki başvuru formu ve taahhütnamesini doldurarak, kendilerine ait Mali Mühür veya Nitelikli Elektronik İmza ile onaylamaları gerekmektedir.

Defterlerini elektronik ortamda oluşturmak, kaydetmek, muhafaza ve ibraz etmek isteyen gerçek ve tüzel kişi mükellefleri, e-Defter tutulması, kaydedilmesi, onaylanması, saklanması ve ibrazında kullanılacak Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’den uyumluluk onayı almış bir yazılım kullanmalıdır.

Mali Mühür / Zaman Damgası

Uyumluluk onayı almış yazılımın temini

Mevcut ERP içinde bulunan alanların e-Defter formatına göre güncellenmesi

Mükellef bünyesinde saklanacaksa Türkiye’de e-arşivleme imkanı olması

e-Defter ile İş Akışı Nasıl Gerçekleşiyor?

Yevmiye defter boyutunun sınırı aşmamasına bakılır, imzalanır,

Yevmiye defterinin şema ve şematron kontrolü yapılır,

Yevmiye defteri beratı oluşturulur ve imzalanır,

Yevmiye defteri beratı şema şematron kontrolü yapılır,

Yevmiye defteri beratı sıkıştırılır.

Hatasız oluşan dosyalar Gelir İdaresi Başkanlığı GİB’in sitesine yüklenir.

Eğer yukarıdaki sıralamada herhangi bir hata oluşur ise, e-Defter hazırlanamaz. Aylık e-Defterlerin berat dosyaları izleyen 3.ayın sonuna kadar e-Defter uygulamasına yüklenmelidir. Aylık dönem, sadece onaya sunulan ayın defter kayıtlarını kapsar, önceki aylar kayıtlarını içermez. e-Defter

oluşturulduktan sonra, muhasebe işlemlerinde yanlışlık yapıldığının tespiti halinde, bunun tespit edildiği cari ay içinde düzeltilmesi mümkündür.

e-Defter tutmaya başlayanlar, artık defterlerini kâğıt ortamda tutamazlar. Mükellefler, e-Defter tutmaya başladıkları tarih itibarıyla, eski defterlerine kapanış tasdiki yaptıracaklardır.

Benzer Yazılar

e-defter-nedir-17